Honning


Bierne samler nektar fra blomster, som de suger op i deres honningmave og tilfører enzymer. Nektar har et højt vandindhold, som bierne inddamper, at det kommer under 20 %. Samtidig sker der en spaltning af sukkeret i nektaren, så der dannes druesukker og frugtsukker. Når bierne har omdannet nektaren til honning forsegles den i vokstavler i bistadet, dvs. at bierne lægger et voks låg hen over honningen, så den kan holde sig.

  

Når honningtavlerne er hentet i bistadet skrælles voks forseglingen af vha. en skrællegaffel og honningen kan slynges ud. Min honningslyngemaskine kan tage 4 tavler af gangen. Rotationen slynger den tyndtflydende honning ud i et kar.

 

 

Honningen løber gennem en grov si og derefter igennem en meget fin spids-si.

 

Den honning jeg producere er koldslynget. Nogle opvarmer honningen for at gøre den lettere at blande og filtrere. Ved varmebehanding mister honningen en stor del af sit enzymindhold specielt enzymet diastase.

 

Honning består af drue- og frugtsukker. Den indeholder lidt mineraler, proteiner og de naturlige smagsstoffer, som stammer fra de blomster bierne har besøgt. Honningens farve kommer af de blomster, hvor bierne har hentet nektar.

 

Honning er et rent naturprodukt, der er forskellig alt efter hvilke blomster, bierne har besøgt. Indholdet af antioxidanter, enzymer, vitaminer og mineraler gør honning til et sundere produkt end rent sukker*.

 

I Danmark kræver myndighederne, at økologiske honning kun må laves af bier, der udelukkende flyver på økologiske områder. Der er kun få sammenhængende økologiske områder i Danmark, der er store nok til økologisk biavl. I andre lande skal områderne, bierne flyver i, kun være fortrinsvis økologiske, for at biavleren må kalde den økologisk.

 

 

Nyslynget honning anses af mange for at være en delikatesse. I denne konsistens skal den dog spises hurtig.

 

Honning der skal opbevares gennem længere tid, skal i en periode efter slyngningen røres jævnlig, før den kan tappes på bægre. Honning der ikke omrøres vil krystallisere i grove krystaller, der kan føles på tungen. I honning der omrøres vil krystalliseringen sker i små krystaller, og få den velkendte cremede konsistens.

 

 

* Honning er ikke blot en rimelig sund erstatning for sukker, det har også andre sunde bivirkninger.

De gamle ægyptere og grækere brugte honning i sårbehandling, til rifter og forbrændinger. Honning indeholder stoffet hydrogenperoxid, der virker bakteriedræbende. Honning er uundværlig ved behandling af bi- og hvepsestik, fordi sukkerstofferne kan opsuge insektgiften. Forskning tyder på, at honning øger blodets indhold af de antioxidanter, der kaldes polyfenoler. Honning sammen med citron og varmt vand er lindrende ved ondt i halsen, ligesom honning kan give ny energi - holde blodsukkeret oppe i længere tid. Endelig kan honning være godt mod søvnløshed - en skefuld honning direkte fra bægeret eller i en kop varm mælk med lidt kanel virker beroligende på nervesystemet.

 

Honning er velegnet til madlavning.